Λίμνη Τριχωνίδας

To Cafe Αλθαία είναι ο ιδανικός χώρος για ξεκούραση αλλά και για έντονη διασκέδαση. Απολαύστε τον καφέ η το ρόφημά σας με μαγευτική θέα τη Λίμνη Τριχωνίδα. 

Η μεγαλύτερη Λίμνη της Ελλάδας

Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5Km και μέγιστο βάθος 58 m.

Οικισμοί γύρω από την λίμνη

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί. Στις βόρειες όχθες της Τριχωνίδας, τα κυριότερα χωριά της περιοχής είναι το Παναιτώλιο και το Καινούργιο που μαζί με την Νέα Αβώρανη αποτελούσαν έως το 2010 τον Δήμο Θεστιέων. Σημαντικοί σταθμοί είναι επίσης τα χωριά Παραβόλα, Παντάνασσα, Ντογρή και Μυρτιά, γνωστή για τα λουτρά και τους πορτοκαλεώνες της. Στην περιοχή της Μακρυνείας, τα χωριά γύρω από τη λίμνη είναι η Γαβαλού, η Ματαράγκα, οι Παπαδάτες, η Γραμματικού, το Τριχώνιο, ο Άγιος Ανδρέας (Μπουρλέσια), ο Δαφνιάς και η Καψοράχη. Το διοικητικό, εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό κέντρο της ευρείας περιοχής της ορεινής Τριχωνίδας αποτελεί το Θέρμο που είναι χτισμένο Β/Α της λίμνης σε υψόμετρο 360 μέτρων και αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου.

Βιοποικιλότητα

Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η Βίδρα. Η λίμνη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς. Η Τριχωνίδα φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος ψαριού, που απαντάται μόνον στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι και ο Νανογωβιός. Πρόκειται για μικρό ψάρι, το οποίο έχει μήκος κοντά στα πέντε εκατοστά και ζει στα νερά της παραλίας. Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.

 

Αθλητικός Σύλλογος Τρίτωνας

τρίτωναςΜη κερδοσκοπικό αθλητικό σωματείο με έδρα την Δογρή Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου (Λίμνη Τριχωνίδα).

Σκοπός του Συλλόγου είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες,
η ανάδειξη, η ανάπτυξη και η προβολή του μοναδικού φυσικού τοπίου της Λίμνης Τριχωνίδας και της ευρύτερης περιοχής και η ανάπτυξη αγάπης, ενδιαφέροντος και ενασχόλησης με τον αθλητισμό ατόμων όλων των ηλικιών. Ο Σύλλογος διατηρεί σε λειτουργία ή δύναται να δημιουργήσει τα παρακάτω αθλητικά – αγωνιστικά τμήματα:
- Θαλασσίου Σκι και Wakeboard
- Ποδηλασίας
- Χερσαίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Motocross, Enduro, Trial κλπ)
- Skateboard
- Τοξοβολίας
- Κωπηλασίας 
- Αναρρίχησης.